روش مطالعه درس فیزیک
فیزیک ترازده ترین درس کنکور بعد از ریاضی است ؛ و تنها کافی است فیزیک را 50% بزنید تا از 96% داوطلبان کنکور پیشی بگیرید . فیزیک تکنیکی ترین ، قابل پیش بینی ترین و با ثبات ترین درس اختصاصی رشته ریاضی – فیزیک است .
در عین حال اغلب داوطلبین کنکور (مخصوصا داوطلبین کنکور تجربی) از درس فیزیک فراری هستند ، غافل از آنکه با روش مطالعه اساسی و درست ، و کمی تلاش میتوانند نتایج بسیار مطلوبی در این درس به دست آورند .
با این تفاسیر میبایست توجه و تمرکز ویژه ای روی این درس بگذاریم؛همچنین یادتان باشد که رمز موفقیت تکرار و تمرین است . مطالب ذکر شده بهترین روش هاییست که تمامی رتبه های برتر از آن استفاده کرده و نتیجه گرفته اند ، با ما همراه باشید .
آنچه در این مقاله می خوانید
Toggleبودجه بندی فیزیک در کنکور های اخیر
روش مطالعه
همانطور که گفته شد ، درس فیزیک همچون درس ریاضی و مسائل شیمی نیازمند تکرار و مرور بسیار است تا شما بتوانید به تسلط بالایی در این دروس برسید . مراحل کلی مطالعه فیزیک عبارت اند از:
1) یادگیری اولیه 2) تثبیت و تسلط مطالب 3) مرور و جمع بندی 4) آزمون
1-یادگیری اولیه:
پیشنهاد ما به شما این است که قبل از مطالعه دبیر درس را پیش خوانی کنید تا هنگام تدریس درک بسیار بهتری نسبت به گفته های دبیر خود داشته باشید . یادگیری خودآموز درسی همچون فیزیک ، بدون داشتن منبعی ،کاری سخت و زمان بر است پس بهتر است دبیر و محتوای آموزشی مناسبی داشته باشید که بتواند به خوبی مطالب را بیان کند و شما در زمانی که صرف کلاس می کنید، کاملا مباحث را بیاموزید! همچنین هنگام تدریس توسط دبیر تمام حواس و تمرکزتان در کلاس درس باشد، فیزیک درسی نیست که بدون تمرکز سرکلاس و با مطالعه شخصی بتوانید به راحتی آن را فرابگیرید!
در حین مطالعه از تمرین ها و مثال های کتاب درسی غافل نشوید و با دقت و تمرکز بالا آن ها را تحلیل و حل کنید ، چرا که در کنکورهای سال های اخیر شباهت های بسیار زیادی بین تست کنکور و تمارین کتاب دیده شده است.(مثال های حل شده کتاب درسی ، تمارین و تمارین دوره ای ، بسیار حائز اهمیت می باشند.)
سپس بلافاصله بعد از مطالعه درسنامه و یا مشاهده فیلم، سراغ تست های آن مبحث بروید . حتما تست ها را مضرب دار حل کنید تا سبک های متفاوت را ببینید . باتوجه به زمانی که در اختیار دارید بین 15-20 تست حل کرده و دقیق تحلیل کنید.(هر تست را پس از حل کردن تحلیل کنید) ، سپس در پایان فرمول و نکات استخراج شده از پاسخنامه را دوباره مرور کنید . در غیر اینصورت، مطالب را فراموش می کنید و بعدا لازم است برای یادآوری دوباره آنها زمان بیشتری بگذارید!
2-تثبیت و تسلط مطالب:
یادگیری فیزیک، نیازمند تمرین و تکرار بسیار است و شما نمی توانید با همان یادگیری اولیه ، از پس همه ی تست ها بربیایید!
نکته ای که هنگام استفاده از هر درسنامه و جزوه ای باید بدانید این است که مطالب ، فرمول ها ، نکات تستی تنها در صورتی ارزش یادگیری و صرف وقت دارند که به نحوی به مطالب ذکر شده در کتاب درسی اشاره داشته باشند!
از حفظ مطالب اضافی ، نظام قدیمی یا المپیادی خـــودداری کنیــــد!
در این مرحله مجددا به سراغ کتاب درسی رفته و از اول متن آن را مطالعه کنید.نکات حفظی متن و فعالیت ها را دقیق تحلیل کنید و تک تک مثال ها و تمارین را حل کنید . به تمرین های پایان فصل مراجعه کنید و شماره سوالاتی که مرتبط با آن ریز مبحث است را بررسی کنید .
در این مرحله ، بدون دوباره خوانی درسنامه ، ابتدا فرمول ها را مرور کرده و سپس از کتاب کمک آموزشی به صورت مضربدار تست بزنید . پس از زدن همه ی تست های تعیین شده برای آن بازه ، یک به یک تحلیل کنید! همچنین سعی کنید تست های انتخابی ، تست هایی باشند که متناسب با سطح خودتان باشند که دچار نا امیدی و یا غرور کاذب نشوید!
یادتان باشد راز موفقیت در فیزیک، چیزی جز تکرار و تمرین و بررسی طیف وسیعی از سوالات و ایده های جدید نیست.
نکته بسیار قابل توجه آن است که نباید به آسانی تسلیم شوید! پس از صرف زمان اندک روی یک تست ، فرض را بر بلد نبودن نگذارید! با هر سوال مواجه شوید ، از ذهنتان کار بکشید ، راه های مختلف را امتحان کنید و برای حل سوال بجنگید! (البته این کار را زمانی که در خانه تست می زنید انجام دهید، نه هنگام آزمون دادن!!) درصورتی که از پس حل سوال برنیامدید، به پاسخنامه مراجعه کنید اما آن را به صورت کامل تحلیل نکنید .سرنخ ها را بیابید و دوباره دست به قلم شوید! از پاسخنامه کپی نکنید بلکه از آن برای هدایت خود در حل سوال استفاده کنید!
و نکته پایانی: پس از خواندن پاسخنامه، فرض را بر یادگیری کامل نگذارید و به سراغ سوال بعد نروید! بلکه دوباره سوال را حل کنید! سپس سوالات مشابهی پیدا کرده و روش حل را مقایسه کنید.
از رنگ آمیزی یا علامت دار کردن تست ها غافل نشوید چرا که در آینده لازم است دوباره به تست های غلط و نزده مراجعه کنید و مطمئن شوید که اشتباهات قبلی را تکرار نمی کنید!
3-مرور و جمع بندی:
پس از یادگیری ریز مبحث های فصل ، نیاز است که کل مطالب یک فصل را درکنارهم بررسی کنید:
1) از اول تا آخر متن و فعالیت های کتاب را سریع مرور کنید . هیچ تمرین حل نشده و اشکال داری باقی نمانده باشد.
2) فرمول های فصل را طبقه بندی کنید! در دفترچه ای برای هر فرمول در حد یک خط توضیح بنویسید و در صورتی که مرتبط با فرمول و مبحث دیگری نیز هست ، اشاره کنید!
3) از آزمون های آزمایشی یا کتاب های آزمون محور، آزمونی جامع از کل فصل و در زمان استاندارد حل کنید و نسبت به رفع اشکالات اقدام کنید!
4) سپس تیپ های رایج تست فصل را طبقه بندی کنید و استراتژیِ مواجهه با هرکدام را مشخص کنید.
این کار را همیشه قبل از شروع فصل جدید نیز انجام دهید تا دوباره مجبور نشوید زمان زیادی برای یادآوری و یا یادگیری مجدد مطالب صرف کنید.
4-آزمون:
قبل از آزمون فقط مروری سریع بر فرمول ها داشته باشید اما دوباره مطالب قبلی را مطالعه نکنید . اجازه دهید تا ذهنتان هنگام آزمون برای یادآوری مطلب تلاش کند و از فراموشی و اشتباه زدن تست ها نترسید! آزمون را در تایم استاندارد حل کنید و درصد بگیرید. پس از تحلیل، هر اشکال، بی دقتی ، بلد نبودن ، فراموشی و … را جدی بگیرید! به هر فصل مراجعه کنید ؛ درصورت نیاز درسنامه و تست های آموزشی آن بخش را مرور کنید و حتما تست های مشابهی بیابید و حل کنید!
از آزمون های آزمایشی یا کتاب های آزمون محور، آزمونی جامع از کل فصل و در زمان استاندارد حل کنید و نسبت به رفع اشکالات اقدام کنید!
اشتباهات رایج دانش آموزان
1) متاسفانه بین دانش آموزان این تصور اشتباه وجود دارد که راه موفقیت در دروس ریاضی و فیزیک ، حفظ فرمول های عجیب غریب و راه های میان بر است و بسیاری از اساتید ، به علت بازارگرمی با تیترهایی وسوسه کننده مطالبی را به بچه ها یاد میدهند که فقط در تیپ خاصی قابل استفاده است و داوطلب را در سایر سوالات گیج می کند! فراموش نکنید که طراحان کنکور در سالهای اخیر ، به تمامی فرمولهای متفرقه دست رد زده و با تکیه بر مفاهیم ، سوالاتی چالش برانگیز طرح کرده اند!
2) اغلب دانش آموزان هنگام حل مسئله،راه حل شان را بسیار بزرگ و با فاصله از هم مینویسند ، اما نکته قابل توجه این است که در زمان کنکور برگه ای تحت عنوان چک نویس به شما نمی دهند ، بنابراین سعی کنید هنگام حل مسئله نظم و تمیز بودن را تا جایی که میتوانید اجرا کنید.
3) چکنویس را مرتب و منظم بنویسید! بخش عمده ی بی دقتی ها مربوط به درهم و نامرتب نوشتن چکنویس است.کاغذ بزرگی را از بالا به پایین خط کشیده و حداقل 4 خط افقی بکشید . عادت کنید راه حل را در خانه های کوچک ایجاد شده جا دهید!
4) اغلب داوطلبین هنگام تست زنی ، تستهای خود را هایلایت یا علامت دار نمیکنند و بی توجهی به همین نکته کوچک باعث میشود در زمان مرور ، زمانی را صرف پیدا کردن تست های مناسب صرف کنند،بنابراین تست های خود را علامتدار کنید! در بازه های بعدی مطالعه ، بخشی از زمان خود را به مرور تست های علامت دار اختصاص دهید تا مطمئن شوید یک اشتباه را دوبار تکرار نمی کنید!
نکات تکمیلی
در حل مسائل فیزیک به موارد زیر دقت کنید تا سوال را تحت کنترل خود داشته و بی دقتی نکنید:
1) صورت سوال را کامل بخوانید و در امتحانات و تست های چاپ شده، زیر قسمت های مهم و داده ها را خط بکشید!
2) تا زمانی که کاملا مسلط نشده اید، فرمول مربوطه را در راه حل بنویسید تا هیچ پارامتری را جا نندازید!
3) برای مسئله اشکال شما تیک بکشید تا حین حل ، مسیر و مراحل حل را گم نکنید و سردرگم نشوید .
نکاتی را که در فصل ها یا پایه های مختلف بهم مرتبط یا مشابه اند را در کنار یکدیگر بررسی کنید!
مسائل هر مبحث را تیپ بندی کنید و روش مواجهه با هرکدام را برای خودتان مشخص کنید!
تنوع و خلاقیت در طراحی تست های این درس بالاست. بنابراین از منابع مختلف، آزمونهای آزمایشی و غیره تست های متعدد حل کنید تا به همه ی جوانب آن مبحث مسلط شوید!
منابع مطالعاتی
میتوانید با مراجعه به پیج اینستاگرامی ما ، به نشانی golenaz_ebrahimi@ از مطالب بیشتری بهره ببرید .
- در صورتی که به هر دلیل موفق به دانلود فایل مورد نظر نشدید به ما اطلاع دهید.
گزارش خرابی لینک پسورد فایل : ندارد
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.