روش مطالعه درس ریاضیات تجربی
ریاضی ترازده ترین درس کنکور است ؛ و تنها کافی است ریاضی را 50% بزنید تا از 98% داوطلبان کنکور پیشی بگیرید . ولی متاسفانه اغلب داوطلبین کنکور (مخصوصا داوطلبین کنکور تجربی) از درس ریاضی فراری هستند ، غافل از آنکه با روش مطالعه اساسی و درست، و کمی تلاش می توانند نتایج بسیار مطلوبی در این درس به دست آورند .
درست است که در کنکور های سال های اخیر، مخصوصا کنکور 1400و 1399 شاهد طرح سوالاتی فراتر و خارج از کتاب درسی بودیم ، ولی این اتفاق نباید امید و تلاش شما را در این مسیر کاهش دهد ، چرا که شرایط برای همه ی داوطلبان یکسان است و امید می رود چنین اشتباهاتی در کنکورهای آینده تکرار نشود!
با این تفاسیر می بایست توجه و تمرکز ویژه ای روی ریاضی بگذاریم ؛ همچنین یادتان باشد که رمز موفقیت در این درس تکرار و تمرین است . مطالب ذکر شده بهترین روش هاییست که تمامی رتبه های برتر از آن استفاده کرده و نتیجه گرفته اند، با ما همراه باشید.
روش مطالعه
همانطور که گفته شد ، درس ریاضی همچون درس فیزیک ومسائل شیمی نیازمند تکرار و مرور بسیار است تا شما بتوانید به تسلط بالایی در این دروس برسید . مراحل کلی مطالعه ریاضی عبارت اند از:
1) یادگیری 2) تثبیت و تسلط 3) آزمون 4) مرور
1-یادگیری:
پیشنهاد ما به شما این است که قبل از مطالعه دبیر درس را پیش خوانی کنید تا هنگام تدریس درک بسیار بهتری نسبت به گفته های دبیر خود داشته باشید. یادگیری خودآموز ریاضی اصولا سخت و زمانبر است پس بهتر است دبیر و محتوای آموزشی مناسبی داشته باشید که بتواند به خوبی مطالب را بیان کند و شما در زمانی که صرف کلاس می کنید، کاملا مباحث را بیاموزید!
در حین مطالعه از تمرین ها و مثال های کتاب درسی غافل نشوید و با دقت و تمرکز بالا آن ها را تحلیل حل کنید،چرا که در کنکورهای سال های اخیر شباهت های بسیار زیادی بین تست کنکور و تمارین کتاب دیده شده است .
سپس بلافاصله بعد از مطالعه درسنامه و یا مشاهده فیلم ، سراغ تست های آن مبحث بروید. حتما تست ها را مضرب دار حل کنید تا سبک های متفاوت را ببینید.باتوجه به زمانی که در اختیار دارید بین 15-20 تست حل کرده و دقیق تحلیل کنید.(هر تست را پس از حل کردن تحلیل کنید)، سپس در پایان فرمول و نکات استخراج شده از پاسخنامه را دوباره مرور کنید.
2-تثبیت و تسلط:
یادگیری ریاضی، نیازمند تمرین و تکرار بسیار است و شما نمیتوانید با همان یادگیری اولیه، از پس همه ی تست ها بربیایید!
در این مرحله، بدون دوباره خوانی درسنامه، ابتدا فرمول ها را مرور کرده و سپس از کتاب کمک آموزشی به صورت مضربدار تست بزنید . پس از زدن همه ی تست های تعیین شده برای آن بازه، یک به یک تحلیل کنید! همچنین سعی کنید تست های انتخابی، تستهایی باشند که متناسب با سطح خودتان باشند که دچار نا امیدی و یا غرور کاذب نشوید!
نکته بسیار قابل توجه آناست که نباید به آسانی تسلیم شوید! پس از صرف زمان اندک روی یک تست ، فرض را بر بلد نبودن نگذارید! با هر سوال مواجه شوید، از ذهنتان کار بکشید، راه های مختلف را امتحان کنید و برای حل سوال بجنگید!(البته این کار را زمانی که در خانه تست میزنید انجام دهید، نه هنگام آزمون دادن!!) درصورتی که از پس حل سوال برنیامدید، به پاسخنامه مراجعه کنید اما آن را به صورت کامل تحلیل نکنید.سرنخ ها را بیابید و دوباره دست به قلم شوید! از پاسخنامه کپی نکنید بلکه از آن برای هدایت خود در حل سوال استفاده کنید!
و نکته پایانی:پس از خواندن پاسخنامه، فرض را بر یادگیری کامل نگذارید و به سراغ سوال بعد نروید! بلکه دوباره سوال را حل کنید!
از رنگ آمیزی یا علامتدار کردن تست ها غافل نشوید چرا که در آینده لازم است دوباره به تست های غلط و نزده مراجعه کنید و مطمئن شوید که اشتباهات قبلی را تکرار نمی کنید!
مهمترین قسمت این بخش این است که بلافاصله پس از یادگیری اولیه، 10-15 تست مضربدار از آن بخش حل کرده و رفع اشکال کنید! در بازه های بعدی مطالعه، ابتدا بدون مرور مطالب قبلی، تست ها را زده تا از حافظه تان کار بکشید. سپس برای رفع اشکال، به منابع خود رجوع کنید!
3-آزمون:
نکته قابل توجه این است که هنگام مطالعه اولیه ، شما یک فصل را به بخش های کوچک تقسیم می کنید و از همان بخش تست میزنید و ناخوداگاه ذهنتان میداند که از کدام فرمول و راه حل باید استفاده کند اما هنگامی که یک فصل را تمام میکنید با تمام سبک سوالات آن فصل سر و کار دارید و باید تشخیص دهید که چه راهی مناسب تر یا سریع تر است.برای تقویت این مهارت لازم است از آن فصل آزمون های جامع در زمان استاندارد حل کنید، درصد بگیرید سپس تحلیل کنید و اشکالات خود را با مراجعه به دبیر، پاسخنامه، مطالعه دوباره درسنامه و حل تست مشابه برطرف کنید! دقت کنید که حل تست مشابه مرحله ی مهمی است که به شما اطمینان می دهد اشکالتان را رفع کرده اید!
پیشنهاد ما به شما این است که در انتخاب تست برای آزمون،از تستهایی که قبلا آنها را حل کرده اید نیز استفاده کنید(سعی کنید 30 الی 40 درصد تستها، تستهای مروری باشند). و 70 الی 60 درصد باقی مانده از تستهای آزمون و موسسات باشند،مانند:کانون قلمچی،گاج،گزینه دو و…
اگر دچار وسواس مطالعاتی هستید،آزمون گرفتن بسیار به شما کمک میکند که سطح خود را در آن مبحث بدانید.اگر درصد به دست آمده <70% به این معنی است که شما آن مبحث را فرا گرفته و تنها نیازمند به تکرار و مرور هستید،ولی اگر درصد شما کمتر از 50% بود،به این معنی است که هنوز نیازمند تست آموزشی هستید.
4-مرور:
پس از پیش روی و مطالعه فصل، لازم است زمانی را به مرور فصل گذشته اختصاص دهید تا مدتی طولانی از آخرین مطالعه نگذرد و منجر به فراموشی عمده ی مطالب نشود! به این منظور از فصل گذشته آزمونی فراهم کنید.
قبل از آزمون فقط مروری سریع بر فرمول ها داشته باشید اما دوباره مطالب قبلی را مطالعه نکنید . اجازه دهید تا ذهنتان هنگام آزمون برای یادآوری مطلب تلاش کند و از فراموشی و اشتباه زدن تست ها نترسید ! این فقط سنجشی از خودتان و فرصتی برای دوباره به خاطر آوردن و رفع اشکالات پنهان است! آزمون را در تایم استاندارد حل کنید و درصد بگیرید. پس از تحلیل، هر اشکال، بی دقتی، بلد نبودن، فراموشی و … را جدی بگیرید! به هر فصل مراجعه کنید؛ درصورت نیاز درسنامه و تست های آموزشی آن بخش را مرور کنید و حتما تست های مشابهی بیابید و حل کنید!
این کار را همیشه قبل از شروع فصل جدید انجام دهید تا دوباره مجبور نشوید تایم زیادی برای یادآوری و یا یادگیری مجدد مطالب صرف کنید.
اشتباهات رایج دانش آموزان
1) اغلب دانش آموزان هنگام حل مسئله،راه حل شان را بسیار بزرگ و با فاصله از هم مینویسند ، اما نکته قابل توجه این است که در زمان کنکور برگه ای تحت عنوان چک نویس به شما نمی دهند،بنابراین سعی کنید هنگام حل مسئله نظم و تمیز بودن را تا جایی که میتوانید اجرا کنید.
2) چکنویس را مرتب و منظم بنویسید! بخش عمده ی بی دقتی ها مربوط به درهم و نامرتب نوشتن چکنویس است.کاغذ بزرگی را از بالا به پایین خط کشیده و حداقل 4 خط افقی بکشید.عادت کنید راه حل را در خانه های کوچک ایجاد شده جا دهید!
3) یکی از بزرگ ترین اشتباهات رایج دانش آموزان،شلوغ کردن بسیار زیاد کتاب درسیشان است،به طوری که هنگام مطالعه مجدد یا مرور تنها دچار حواس پرتی شده و تمرکز را کاهش می دهد.بنابراین تا جای ممکن کتاب درسی را شلوغ نکنید! جزوه ها و نکات طولانی را در دفترچه ای جداگانه یا در کاغذهایی که به کتاب درسی اضافه میکنید، نوشته و در کتاب درسی صرفا توضیحات و نکات شکل ها و نکاتی که به بخش خاصی از کتاب اشاره دارند،بنویسید.
4) اغلب داوطلبین هنگام تست زنی،تستهای خود را هایلایت یا علامت دار نمیکنند و بی توجهی به همین نکته کوچک باعث میشود در زمان مرور ، زمانی را صرف پیدا کردن تست های مناسب صرف کنند،بنابراین تست های خود را علامت دار کنید! در بازه های بعدی مطالعه، بخشی از زمان خود را به مرور تست های علامت دار اختصاص دهید تا مطمئن شوید یک اشتباه را دوبار تکرار نمی کنید!
نکات تکمیلی
در حل مسائل ریاضی به موارد زیر دقت کنید تا سوال را تحت کنترل خود داشته و بی دقتی نکنید:
1) صورت سوال را کامل بخوانید و در امتحانات و تست های چاپ شده، زیر قسمت های مهم و داده ها را خط بکشید!
2) تا زمانی که کاملا مسلط نشده اید، فرمول مربوطه را در راه حل بنویسید تا هیچ پارامتری را جا نندازید!
3) برای مسئله اشکال شماتیک بکشید تا حین حل، مسیر و مراحل حل را گم نکنید و سردرگم نشوید.
مباحث ریاضی در پایه های مختلف، مکمل هم هستند و لازمه ی یادگیری هر مبحث، تسلط بر پیش نیاز آن است. در بودجه بندی آزمون های آزمایشی ممکن است فرض بر بلد بودن نسبی مباحث پایه باشد و پیش نیاز ها آنقدر رعایت نشود. درصورتی که پایه قوی ای ندارید لازم است برنامه ی متفاوتی برای مطالعه ریاضی داشته باشید.
نکاتی را که در فصل ها یا پایه های مختلف بهم مرتبط یا مشابه اند را در کنار یکدیگر بررسی کنید!
مسائل هر مبحث را تیپ بندی کنید و روش مواجهه با هرکدام را برای خودتان مشخص کنید!
تنوع و خلاقیت در طراحی تست های این درس بالاست. بنابراین از منابع مختلف، آزمونهای آزمایشی و غیره تست های متعدد حل کنید تا به همه ی جوانب آن مبحث مسلط شوید!
منابع مطالعاتی
میتوانید با مراجعه به پیج اینستاگرامی ما ، به نشانی golenaz_ebrahimi@ از مطالب بیشتری بهره مند شوید .
به دنبال مقاله خاصی هستید؟
دسته بندی های مقالات
آخرین مقالات ما