روش مطالعه ادبیات
همانطور که میدانید ادبیات ، ازجمله دروس عمومی و مشترک میان هر سه رشته تجربی ، ریاضی و انسانی میباشد و در نگاه اول درسی است که مباحث و بخش های گسترده و متنوعی دارد که شامل بخش های تاریخ ادبیات ، آرایه های ادبی ، دستور زبان فارسی ، لغت و املا و قرابت معنایی میباشد . در ادامه به بررسی روش صحیح مطالعه ی هر کدام از این مباحث خواهیم پرداخت.
آنچه در این مقاله می خوانید
Toggleاهمیت درس ادبیات در کنکور
ادبیات فارسی با ضریب ۴ پرچمدار دروس عمومی در کنکور است که تاثیر به سزایی در تراز و نمره کل شما در کنکور دارد. علاوه بر ضریب بالای این درس ، ادبیات اولین درسی است که در دفترچه ی عمومی کنکور با آن مواجه میشوید پس داوطلبان باید ابتدا به سوالات این درس پاسخ بدهند؛ به همین دلیل پاسخ دهی به سوالات ادبیات تعیین کننده ی روحیه ی داوطلب است .
بودجه بندی ادبیات کنکور
در بین دروس عمومی ، درس ادبیات به ۵ مبحث در کنکور تقسیم می شود که شامل مباحث زیر میباشد :
۱ – تاریخ ادبیات
۲ – لغت و املا
۳ – آرایه های ادبی
۴ – قرابت معنایی
۵ – زبان فارسی
میانگین درصد های ادبیات کنکور در 4 سال اخیر
همانطور که در جدول بودجه بندی ادبیات کنکور مشاهده کردید ، باتوجه به تعداد سوالات و باتوجه به پاسخگویی تعداد معدودی از دانش آموزان به این درس، سرمایه گذاری روی این درس میتواند کمک شایانی به پیشی گرفتن شما از سایر رقبایتان باشد زیرا سوالاتی که داوطلبان کمتری به آن ها پاسخ میدهند تراز بیشتری دارند به طور مثال مبحث زبان فارسی درصد پاسخگویی کمتری دارد پس اگر داوطلبی سوالات این بخش را پاسخ دهد تراز ببشتری کسب خواهد کرد .
روش مطالعه و حل تست
ازجمله تصورات نادرستی که بعضی از داوطلبان درخصوص مطالعه ی درس ادبیات دارند این است که فکر می کنند این درس را باید به صورت درس به درس مطالعه کرد درحالیکه این روش مطالعه باعث یادگیری ناقص و سطحی میشود ؛ برای مثال وقتی شما مبحث تاریخ ادبیات را میخوانید و پس از آن به سراغ متن اصلی می روید ، ذهن دو مبحث جداگانه را باید آنالیز کند درصورتیکه مغز شما در مبحث تاریخ ادبیات جا مانده است !
اولین قدم برای پیشرفت در مطالعه ی درس ادبیات مبحثی خواندن هر یک از بخش های این درس می باشد به این معنا که ما باید مطالب هر بخش را به صورت جداگانه مطالعه کرده و برای هر کدام تست های جداگانه بزنید .
لغت و املا
برای این مبحث به مرور و مطالعه ی مداوم نیاز داریم؛ به این صورت که لغات را باید با یک برنامه منظم مطالعه و مرور کنید. برای این کار میتوانید لغات را به صورت دسته هایی ۱۰ تایی به دقت بخوانید و پس از تمام شدن ۳ دسته ی ده تایی از لغات، قبل از شروع دسته بندی های بعدی، یک نگاه کلی و مروری به لغاتی که خوانده اید داشته باشید. پیشنهاد میشود یک دفتر لغات تهیه کنید و لغات دشوار، لغاتی که چه از نظر معنایی و چه از نظر املایی مشابه هم هستند و یا لغاتی را که فراموشتان می شود در آن وارد کنید و در برنامه ی هر هفته یک بازه ی زمانی کوتاه را برای مرور لغات اختصاص بدهید.
تمرکزتان را روی واژه های آخر کتاب درسی بیشتر کنید تا در دام سوالات لغت گرفتار نشوید به علاوه اهمیت معنی ضرب المثل ها و اصطلاحات را هم نادیده نگیرید.
آرایه های ادبی
مبحث آرایه های ادبی یک مبحث فنی محسوب میشود. در مرحله ی اول، ابتدا باید براساس اولویت و ترتیب اهمیت ، تک به تک آرایه ها را با توضیح کامل و مثال های مختلف یاد بگیرید و برای کسب مهارت در هر آرایه تعدادی تست باتوجه به سطح و نیازتان حل کنید . بعد از اینکه در تمام آرایه ها به سطح قابل قبولی رسیدید حل تست های جامع آرایه را که همان تست های ترکیبی و شبه کنکوری هستند، شروع کنید .
قرابت معنایی
برای این مبحث باید نحوه ی تحلیل گزینه ها و صورت سوال و درگیر شدن با تست را یاد بگیرید ؛ به همین دلیل بهتر است که تست ها را به صورت مضربی حل کنید و از طبقه بندی قسمت های مربوط به یک مفهوم یا درس خاص جلوگیری کنید . درضمن شما باید به این موضوع عادت کنید که مفاهیم در ادبیات مطلق نیستند و برداشت های متفاوتی ممکن است وجود داشته باشد بنابراین حفظ کردن ابیات مرتبط که در بعضی از کتاب های کمک آموزشی وجود دارد درست نیست !
یکی از مواردی که برای پیشرفت در این درس بسیار راهگشا خواهد بود این است که اگر داوطلب سایر مباحث ادبیات را مانند آرایه ، دستور زبان و معنی لغات را به خوبی آموخته باشد می تواند در این مبحث پیشرفت بهتر و سریعتری بدست آورد؛ زیرا برای تشخیص مفاهیم ابیات و ارتباط آن ها با یکدیگر نیازمند این هستیم که بتوانیم ابیات را به لحاظ ساخت دستوری مرتب کنیم و معنی لغات و اصطلاحات را بدانیم.
زبان فارسی
تاریخ ادبیات
روش اصولی مرور و تثبیت
میتوانید با مراجعه به لینک زیر ویدیو مربوط به روش مطالعه ادبیات را در پیج اینستاگرامی ما مشاهده کنید :
https://www.instagram.com/p/CU2g0T3Anbi/
معرفی کتاب
سخن آخر
به دنبال مقاله خاصی هستید؟
دسته بندی های مقالات
آخرین مقالات ما