راهکار های افزایش تراز
راهکار های افزایش تراز
بدون شک شرکت در آزمون های آزمایشی یکی از بهترین راه ها برای ارزیابی دانش آموزان و بررسی نقاط قوت و ضعف آنها است . اما نمیتوان از تاثیری که تراز و نتیجه کلی آزمون بر روند دانش آموزان ما میگذارد غافل شد. اگر شما هم دانش آموزی هستید که برای آزمون ها تمام تلاش خود را در مطالعه و تست زنی انجام میدهید اما با دیدن ترازتان بی انگیزه شده و از این روند ثابت خسته شده اید این مقاله را به هیچ عنوان از دست ندهید راهکار افزایش تراز شما پیش ماست .
شش تکنیک طلایی افزایش تراز در آزمون های آزمایشی
مورد اول : تحلیل دقیق و اصولی آزمون های گذشته
تعداد زیادی از داوطلبان کنکور هستند که بعد از دیدن نتیجه آزمون خود و بررسی درصد و ترازی که در هر درس کسب کرده اند ، ازتحلیل کردن فرار میکنند و یا به نوعی آن را به زمان دیگری موکول میکنند . در صورتی که نپذیرفتن نتیجه آزمون و فرار از تحلیل کردن باعث یکنواختی روند داوطلب و بی انگیزه شدن او میشود . بنابرین مهم ترین اقدام بعد از دریافت کارنامه آزمون ، انجام دقیق تحلیل آن آزمون است .
بهترین روش تحلیل به سبک مرکز مشاوره و برنامه ریزی گلناز ابراهیمی
تحلیل آزمون برای بسیاری از دانش آموزان گاه زمان بر و حوصله سربر است . اما زمانی که تحلیل آزمون با اصول ، دقت و زیر نظر یک مشاور تحصیلی حرفه ای انجام میشود ؛ به خاطر داشتن نتیجه ای ثمر بخش برای دانش آموزان راحت تر است . در این روش تحلیل لازم است شما با بررسی کارنامه آزمون در مرحله اول علت غلط و یا نزدن تست را مشخص کنید و در مقابل برای آن راه حلی تعیین کنید . این را بدانید که ما تحلیل آزمون را انجام میدهیم تا با شناخت ضعف های خود برای آن ها استراتژی تعیین کنیم تا بر طرف شوند ، بنابراین تحلیل بدون تعیین استراتژی کارساز نخواهد بود .
نکاتی که در انجام تحلیل آزمون باید رعایت کنید :
- فقط به پاسخنامه آزمون اکتفا نکرده و سعی کنید در ابتدا برای حل مجدد آن دوباره تلاش کنید و یا از منبع اصلی مباحث یعنی کتاب درسی استفاده کنید .
- حوصله به خرج دهید و تحلیل آزمونتان را با دقت و ریز بینی انجام دهید .
- در مورد تعیین استراتژی ایرادات خود حتما از مشاور خود کمک بگیرید .
- سعی کنید همزمان با تحلیل خود ، مطالعه و رفع اشکال آن مبحث را هم انجام دهید ( با حل مجدد تست ، حل تست مشابه آن و یا مطالعه متن درس در دروس حفظی )
- در هنگام تحلیل سوالات آزمون به تیپ بندی و نوع سوالات دقت کنید .
مورد دوم : افزایش کیفیت مطالعه
بعضی از دانش آموزان این باور را دارند که برای بالا بردن تراز در آزمون های آزمایشی باید ساعت مطالعه خود را افزایش دهند ، در صورتی که در مرحله اول باید سبک مطالعه توسط یک مشاور کار درست برسی و در صورت نیاز اصلاح شود . بنابرین به جای داشتن نگاه کمی به این موضوع لازم است تا کیفیت درس خواندن ، تست زدن و تحلیل کردن شما افزایش یابد . برای بالا بردن کیفیت درس خواندن خود بهتر است مورد زیر را خوب رعایت کنید :
مهم ترین نکته این است که شما باید به صورت فعال درس بخوانید . برای مثال در درسی مثل زیست شناسی ، سعی کنید برای خود مطالب را دسته بندی کرده و خلاصه نویسی کنید ، شکل های کتاب درسی را برای خود کشیده و همزمان نکات مربوط به آن ها را یادداشت کنید . مورد دیگری که به مطالعه با کیفیت شما کمک میکند، این است که در درسی مثل زیست شناسی مطالب مربوط به هم را باهم ترکیب کرده و مطالعه کنید . در دروسی مثل ریاضی ، فیزیک ، حسابان و هندسه هم به روش حل موجود در جزوه اکتفا نکنید و در حل مسائل خلاقیت به خرج دهید .
شاید برای شما هم این سوال پیش بیاید از کجا بفهمم مطالعه با کیفیتی دارم ؟
مراحل یک مطالعه اصولی به روش 5 قدم
- پیش مطالعه کردن : قبل از شروع مطالعه اصلی و یا پیش از تدریس دبیر بهتر است یک پیش مطالعه نسبت به درس ها داشته باشید . حواستان باشد که شما قرار است فقط پیش مطالعه کنید و مطالعه اصلی دروس برای مراحل بعدی است . بنابرین در این مرحله سعی کنید یک ذهنیت کلی نسبت به مطالب داشته باشید و تیتر ها را به حافظه بسپارید . با این تکنیک ذهن شما فعال شده و هنگام تدریس دبیر و یا مطالعه ؛ یادگیری آن مبحث برای شما راحت تر خواهد بود . که همین مسئله باعث حس بهتر و افزایش اعتماد به نفس شما میشود .
- طرح سوال و به چالش کشیدن ذهن : سعی کنید وقتی یک پاراگراف از مبحثی را مطالعه میکنید برای خود سوال طرح کنید و صرفا به مطالعه خط به خط کتاب درسی اکتفا نکنید . پرسش سوال و ارزیابی پاسختان در مطالعه باعث میشود تا متوجه ایردات علمی خود شده و با تکرار و تمرین انها را حل کنید هم چنین انجام صحیح این مرحله برای آن دسته از داوطلبانی که وسواس مطالعاتی هم دارند بسیار مفید خواهد بود .
- مطالعه دقیق : بعد از انجام دو مرحله قبلی حالا نوبت به مطالعه دقیق دروس است . سعی کنید در این مرحله با دقت و هوشمندی پیش بروید و سعی کنید زیر نکات مهم خط کشیده و حاشیه نویسی کنید . به شما پیشنهاد میکنیم ساعت مطالعه خود را در این مرحله به دو قسمت تقسیم کنید . برای مثال اگر یک ساعت برای مطالعه خود زمان میگذارید 15 دقیقه آخر آن را به حل سوالاز آن مبحث بپردازید .
- یادآوری : در این مرحله به جای مطالعه کل متن کتاب درسی بهتر است از نت برداری ها ، خلاصه نویسی و یا جزوات دست نویس خود استفاده کنید و مطالب مطالعه شده را به زبان و سبک فهم خود بازیابی کنید
- مرور : مرور و بازیابی مطالب از مراحل مهم این تکنیک است به طوری که اگر شما ساعت ها مطالعه داشته باشید ولی آن مطالب را مرور نکرده و در ذهن خود تثبیت نکنید زحمات خود را بی نتیجه میکنید . قانون سادهای برای تثبیت و حفظ اطلاعات در مغز وجود دارد که میگوید : یا از اطلاعات استفاده کن، و یا اونها رو از دست بده به قول انگلیسیها Use it or lose it.
مورد سوم : مدیریت زمان را جدی بگیرید
یکی از دلایلی که باعث ثابت ماندن یا حتی کاهش تراز دانش آموزان در آزمون های آزمایشی میشود این است که زمان هر دفترچه و درس را سر جلسه آزمون مدیریت نمیکنند . زمانی که در آزمون مدیریت زمان وجود نداشته باشد ، شما به بررسی و حل همه سوالات آزمون نرسیده و به مراتب درصد و تراز کمتری درآن کسب میکند . چه بسا ممکن است سوالات پایانی هر دفترچه سوالات خوب و روانی باشند که شما به راحتی میتوانید به آنها پاسخ دهید . بنابراین سعی کنید سر جلسه آزمون مدیریت زمان را سر لوحه کار خود قرار دهید . اما ممکن است این قطعا این سوال تا الان ذهنتون رو درگیر کرده که چگونه سر جلسه آزمون زمان را مدیریت کنیم ؟
بهترین تکنیک مدیریت زمان در جلسه آزمون :
- حتما سر جلسه آزمون یک ساعت مچی غیر هوشمند همراه خود داشته باشید
- زمان پاسخ دهی لازم نوشته شده روی هر دفترچه را ابتدا چک کنید و سعی کنید بر اساس همان پیش بروید برای مثال : اگر در درس زیست شناسی 40 دقیقه برای پاسخگویی سوالات زمان دارید سعی کنید ( با فرض اینکه آزمون شما ساعت 8 صبح آغاز میشود ) راس ساعت 8:30 یک دور تمامی سوالات آزمون را بررسی کرده و 10 دقیقه پایانی را با عنوان زمان ذخیره شده در نظر بگیرید . در این زمان بازگشتی سراغ سوالات شک دار و یا سوالاتی که میدانید با بررسی مجدد آنها به جواب صحیح میرسید بروید .
- سعی کنید بعد از بررسی سوالات هر صفحه زمان خود را چک کرده و از آن غافل نشوید .
- اگر زمان کمی داشتید و به هر دلیلی احساس کردید که از آزمونتان عقب مانده اید ابتدا آرامش خود را حفظ کنید و سعی کنید سوالات تک گزینه و یا سوالاتی که صورت بهتر و مشخصی دارند را بررسی کنید.
مورد چهارم : قبل از آزمونتان هدف گذاری کنید .
هدف گذاری آزمون به شما کمک میکند تا با برنامه ریزی و آرامش در جلسه آزمونتان حاضر شوید . وقتی هدف گذاری میکنید ؛ میدانید که به کدام تیپ سوالات و چه تعداد سوالی قرار است جواب بدهید . رعایت همین نکته باعث میشود تا سمت سوالات دامم دار و چالشی نرفته و تعداد اشتبهات شما کم شود . بنابرین روز قبل از آزمون حتما با مشاور خود در مورد هدف گذاری مشورت کنید .
مورد پنجم : تست های ترکیبی و چالشی حل کنید .
یکی دیگر از راهکارهای افزایش تراز در آزمون حل تست های چالشی و ترکیبی است . البته این راهکار را بیشتر به دانش آموزانی که سطح متوسط و روبه بالایی دارند توصیه میکنیم . بپیشنهاد میکنیم در فرصت دو هفته ای که برای آزمون بعدی دارید ، تست های چالشی با ایده های نو و هم چنین ترکیبی را در برنامه تحصیلی خود قرار دهید و خود را برای دیدن و حل انواع مختلفی از تست ها آماده کنید .
مورد ششم : مرور قبل از آزمون فراموشتان نشود .
یکی از اشتباهاتی که دانش آموزان نزدیک آزمون خود انجام میدهند ، مطالعه بسیار زیاد مطالب و فرار از تست زنی و حتی حل پیش آزمون است . این دسته از داش آموزان به علت استرس زیادشان در روزهای نزدیک آزمون به جای مرور وتثبیت مطالب مطالعه شده ، مطلب جدید میخوانند و از تست زنی ، تحلیل و ارزیابی خود فرار میکنند در صورتی که در هفته های منتهی به آزمون برنامه ریزی درسی شما باید جوری تنظیم شود که حداقل 70 درصد بودجه بندی آزمون را برای مرور پوشش دهد . سعی کنید دروسی مثل زیست شناسی و حفظیات شیمی را حتما در روز های منتهی به آزمون با تست زنی و یا مطالعه خلاصه ها و نکته برداری های خود مرور کرده و تثبیت کنید.
در مرور مطالب وآمادگی بهتر برای آزمون نکات زیر را در نظر داشته باشید :
- مرور خلاصه ها و نکات نوشته شده در حاشیه کتاب درسی
- مرور با حل تست های تثبیتی
- حل مجدد تست های هایلایت شده
- استفاده از کتاب های کمک آموزشی ویژه حفظیات
- مطالعه سریع مطالب و بازگو کردن برای خود و یا اطرافیان
سخن پایانی
از نکات گفته شما در این مطلب استفاده کنید و حتما برای ما نظرات خود را نسبت به افزایش تراز خود بنویسید . اگر هم چنان سردرگم هستید و دلیل پیشرفت نکردن خود را در آزمون های آزمایشی نمیدانید میتوانید با ما تماس گرفته و یک جلسه مشاوره رایگان داشته باشید .