روش مطالعه درس حسابان
حسابان یکی از پرحجمترین کتابهای ریاضی در رشتهی ریاضی است و یادگیری مفهومی آن باعث میشود که از پس حل سوالات کتاب درسی و کنکور برآیید. ۵۵ سوال از دروس اختصاصی به ریاضی تعلق دارد و همچنین از این ۵۵ سوال، 20 الی 25 سوال مربوط به حسابان کنکور است.
يادگيري و مطالعه ، رابطه اي مستقیم و تنگاتنگ با يكديگر دارند ، تا جايي كه ميتوان اين دو را لازم و ملزوم يكديگر دانست.
اهمیت بسیار بالای درس حسابان در کنکور ریاضی ، بر هیچکس پوشیده نیست!
سه راهکار طلایی برای موفقیت در این درس وجود دارد:
1- آگاه شدن از اهمیت درس حسابان در کنکور.
2- یافتن شیوۀ مطالعه اصولی و درست.
3- به کار گیری تکنیک های تست زنی.
آنچه در این مقاله می خوانید
Toggleبودجه بندی درس حسابان در کنکورهای اخیر
بودجه بندی کنکور ریاضی درباره سوالات کنکور، به شما تصویری کلی میدهد و اهمیت بعضی مباحث در کنکور ریاضی را به داوطلبان کنکور ریاضی یادآوری میکند.
تنها چیزی که در سال کنکور به شما نتیجهی مطلوبی میدهد، برنامه ریزی و مداومت در انجام آن است. اینجاست که بودجه بندی دروس ریاضی و علی الخصوص حسابان حائز اهمیت میشود. باید سعی کنید بودجه بندی دروس مستقل و ترکیبی را پیدا کنید و با توجه به کنکورهای سالهای گذشته، سوالات پرتکرار را پیدا کنید. اگر درسی یک تست دارد به اندازهی یک تست وقت بگذارید و اگر ۴ یا ۵ تست دارد وقت بیشتری بگذارید،
این کار باعث میشود زمان را به دستتان بگیرید و در راه درستی قدم بردارید!
روش مطالعه
براي اينكه ميزان يادگيري در این درس افزايش يابد ، بايد قبل از آغاز به حل تست ، مطالعه اي فعال و پويا و صحیح داشت .
از مزیت های شیوه صحیح مطالعه میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
1-زمان مطالعه را كاهش مي دهد.
2-ميزان يادگيري را افزايش مي دهد .
3-مدت نگهداري مطالب در حافظه را طولاني تر ميكند.
4-بخاطر سپردن اطلاعات را سهولت می بخشد.
يكي از بهترين روشهاي پيشنهادي برای مطالعه ، روش PQRST است.
روش PQRST
روش PQRST يك تكنيك مفيد، موثر ، هدفمند و سازمان يافته است.استفاده از اين روش، از آن جهت توصيه ميشود كه ميتواند، توانايي دانش آموز را براي مطالعه، به خاطر سپردن و يادآوري مطالب درسي افزايش دهد.
PQRST مخفف 5 کلمه ی Preview و Question و Reading و Self Recitation و Test است و ترتیب مراحل به صورت زیر است :
ابزار های یادگیری
ابزارهای یادگیری این درس عبارتاند از: کلاس درس و مدرسه، جزوه و کتاب درسی.
شما باید به دقت در کلاس، درس را از دبیر بیاموزید ، سپس در همان روز، مبحث تدریس شده را از جزوه، مطالعه کرده و مثال ها را مجدداً حل کنید.
هنگام مطالعه، به تمام پیشنیازهای دروسی که میخوانید، توجه کنید.
مرور کردن درس ها را فراموش نکنید !
نحوه یادگیری و تست زدن
در برنامه ریزی کردن برای مطالعه دروس در سال دوازدهم ، برای درس حسابان ، باید توجه داشت که حدود 30% وقت دانش آموزان باید به مطالعه اختصاص داده شود و باقی برای تمرین و تست زدن. مطالعه دقیق جزوه به این معنی است که تعاریف و مفاهیم را مو به مو بررسی کنیم و مطمئن شویم که همه آن ها را خوب یاد گرفته ایم. همچنین باید تمارین و تست های آن را مجدداً حل کنیم. یعنی جواب آن ها را بپوشانیم و بعد از حل آن ها، راه حل خود را با راه حل معلم مقایسه کنیم و در صورت وجود مشکل ، مجدداً از معلم سؤال کنیم. برای مطالعه در خانه ، باید متن درس را مانند کسی خواند که می خواهد آن را تدریس کند. بنابراین «اگر می خواهید خوب یاد بگیرید ، همانند یک معلم مطلب را بخوانید.»
اگر برایتان امکان دارد درس را برای دیگری تدریس کنید و به او اجازه دهید از شما سوالاتی درباره همان درس بپرسد. اگر چنین امکانی برایتان نیست، بعد از مطالعه و خلاصه برداری، کتاب را کنار بگذارید و همانند یک معلم همان درس را برای خودتان تدریس کنید. دقت کنید که میزان مهارت شما در تدریس یک درس معمولا برابر است با میزان فهم مطالب آن درس توسط شما. با در نظر گرفتن اين مسأله كه طرح سوال از محتواي درسي، حس كنجكاوي و انگيزه يادگيري را در خواننده كتاب افزايش ميدهد، اين امر باعث افزايش دقت و تمركز فكري و در نتيجه سرعت و سهولت يادگيري ميشود. به عقيدهي روان شناسان، كنجكاوي موجب افزايش اشتهاي ذهن براي يادگيري بيشتر ميشود و در نتيجه چنانچه اطلاعات حاصل شده ، ناشي از پرسشهاي مشخصی که در کتاب درسی وجود دارد ، باشد ، به راحتي تركيب ميشود و در حافظه ماندگار ميماند. بطور کلی فهم مطالب ، به حل آسانتر و سریعتر سوالات منجر میشود.
برای مثال، ممکن است در یک سوال از اسم مشتق استفاده نشود ، اما از مبحث مشتق در آن سوال استفاده شده باشه. بنابراین داوطلب باید مفهوم مشتق رو درک کرده باشد و بداند که چه کاربردی دارد . گاهی اوقات سوال ها ظاهری پیچیده دارند و در نگاه اول فکر میکنیم که راه حل آن ها طولانی و زمان بر است؛ اما در بسیاری از این نوع سوال ها، میشود آنها را با راه حل ساده و کوتاهی حل کرد، ولی لازمۀ این کار فهمیدن مفهوم آن درس هست. بعد از اتمام یادگیری و فهم درس ، تست بزنید .
سعی کنید حداقل 2۰ تست بزنید و پاسخ آنها را چک کنید. یادگیری از طریق حل تستها ، باعث ماندگاری بیشتر آنها در حافظه میشود. لازم است که شما از 20 تست ، حداقل از 2۰ تست ، حداقل به 10 سوال پاسخ درست داده باشید، اما اگر این اتفاق نیفتاد نگران نباشید ، پاسخنامه را بررسی کنید و ببینید چه چیزی را فراموش کرده اید و روی آموزش آن قسمت تمرکز و وقت بیشتری صرف کنید.
خلاصه برداری و یادداشت برداری حین مطالعه به رفع فراموشی کمک میکند . ابتدا به حل تمرینات کتاب درسی بپردازید ، سپس حل سوالات جزوه دبیر و درنهایت حل تست های آموزشی-تحلیلی ، آموزشی-نیمه تحلیلی ، تثبیتی و تسلطی را آغاز کنید.
اهمیت رعایت پیش نیازها در مطالعه
در درس حسابان تسلط بر پیش نیازها و رعایت آن ها از اهمیت بالایی برخورد است.
گاهی رعایت نکردن آن ها چنان روی اعصاب دانش آموزان می رود که از این درس کاملاً ناامید می شوند و آن را کنار می گذارند. بعضی مواقع دانش آموزان می خواهند بخش هایی را از حسابان حذف کنند و اگر موضوعات انتخابی آن ها از موضوعات اساسی حسابان باشد، ضربه سختی می خورند. مثلاً اگر کسی توان های گویا و عبارت های جبری (اتحادها) یعنی فصل سوم حسابان دهم را حذف کند ، مثل کسی است که با پای شکسته در مسابقه دوی صد متر شرکت می کند!
از پیش نیاز های مهم میتوان به موارد زیر اشاره کرد که توصیه میشود به هیچ وجه حذف نشوند،چرا که با حذف این مباحث ، سایر مباحث مرتبط نیز دچار مشکل میشوند.
معادله گنگ و گویا
معادله و تابع درجه دوم
قدرمطلق
مشتق(برای کاربرد مشتق)
حد و پیوستگی (برای مشتق)
نامعادله و تعیین علامت (پیش نیاز مباحث تابع، مثلثات، حد و پیوستگی، مشتق و کاربرد مشتق)
روش صحیح و اصولی نت برداری در درس حسابان
بعد از این که مطالعه هر درسی تموم شد ، لازم است که هردانش آموزی برای خودش خلاصه نویسی داشته باشد . زیرا این کار باعث می شود که یادگیری کامل تر و بهتر صورت گیرد و در ایام جمع بندی و روزهای منتهی به آزمون ، در مدیریت و صرفه جویی در زمان ، کمک شایانی میکند و با این کار ، دیگر نیاز نیست که همه صفحات کتابتان را بخونید و میتوانید با اکتفا به خلاصه های کامل جامعی که انجام داده اید ، تمامی مطالب را در حجم کمتری مرور کنید و تسلطتان را بالا ببرید.
نت برداری از درس حسابان شیوه خاص خود را دارد. برای نت برداری باید به فرمولهای اصلی تکیه کنیم. قضیه این است که در گام اول باید سختترین و ترکیبیترین سوالی که در هر مبحث به آن برخورد میکنید را یادداشت کنید. سعی کنید تعداد سوالاتتان از 4 سوال بیشتر نشود. این چهار سوال باید تمامی مفاهیم موجود در یک فصل را در خود جای داده باشند. وقتی که زمان مرور فرا میرسد، کافی است سوالاتتان را یک بار ذهنی مرور کنید.
راهکار برای پیشرفت دانش آموزان ضعیف
اگر ضعف اساسی در درس حسابان دارید و اصلاً قادر به حل تست ها نیستید و عموماً سر کلاس چیزی متوجه نمی شوید ، باید از کتاب هایی استفاده کنید که درس نامه های مفصلی دارند.
یعنی کتاب هایی که روند پیش روی آن ها آهسته باشد و تمارین زیادی در آن ها حل شده باشد.
کتاب های تست معمولاً به این صورت نیستند. یعنی درس نامه های خلاصه ای دارند که دانش آموزی که چیزی از مطلب نمی داند و تسلطی بر مباحث ندارد ، با خواندن آن ، مطلب زیادی دستگیرش نمی شود. چرا که در فهم موضوعات و اطلاعات اساسی آن موضوع دچار مشکل است. کتاب هایی که درس نامه های مفصل تری دارند معمولاً قبل از ورود به تست در هر مطلب چندین سؤال تشریحی حل می کنند که مطالب کاملاً برای دانش آموز جا بیفتد. دانش آموزان ضعیف تر برای ورود به تست نباید عجله کنند. خیلی از مواقع دانش آموزان به شوق حل کردن تعداد زیادی تست، تست ها را می سوزانند و درنهایت به حفظ کردن راه حل ها روی می آورند که در درس حسابان واقعاً بی فایده است. این اتفاق زمانی رخ می دهد که دانش آموزان بدون آمادگی کامل به سراغ تست ها می روند.
منابع مطالعاتی
دانشآموزان مبتدی
دانشآموزان متوسط
دانشآموزان قوی
موفقیت در درس حسابان ، همان طور که بزرگان این رشته بارها گفته اند ، فقط نیاز به دو چیز دارد: تمرین و صبر!
همچنین میتوانید با مراجعه به پیج اینستاگرامی ما به نشانی golenaz_ebrahimi@ از مطالب بیشتری بهره مند شوید .
به دنبال مقاله خاصی هستید؟
دسته بندی های مقالات
آخرین مقالات ما